Ιστορικό

Ο «Αθλητικός Όμιλος Εμμ. και Μ. Σταματίου» ιδρύθηκε με σκοπό να εκπληρώσει την επιθυμία των δύο μεγάλων δωρητών του, του Εμμανουήλ και της Μαίρης Σταματίου,οι οποίοι ήθελαν να προσφέρουν το κοινωνικό αγαθό του αθλητισμού και της συμμετοχής προς όλα τα παιδιά και όλη την νεολαία της Ρόδου, δίνοντάς τους την ευκαιρία να προσέρχονται στα γήπεδα και να αθλούνται καθημερινά δωρεάν από τους προπονητές τους.
Από το 2005 έως και το 2014 λειτουργούσαν μόνο τμήματα στίβου. Ο Αθλητικός Όμιλος Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου ενεγράφη επίσημα στην δύναμη του ΣΕΓΑΣ 1 Νοεμβρίου του 2005 με αριθμό μητρώου 1952 και 2 Νοεμβρίου 2005 έγινε η έκδοση των 22 πρώτων δελτίων του συλλόγου.
Η αξιολόγηση του ΑΟ Σταματίου από τον ΣΕΓΑΣ έχει ως εξής:
Το 2014 βρίσκεται στην 133η θέση
Το 2015 βρίσκεται στην 128η θέση
Το 2016 βρίσκεται στην 106η θέση
Το 2017 βρίσκεται στην 85η θέση
Το 2018 βρίσκεται στην 49η θέση
Το 2019 βρίσκεται στην 40η θέση
μεταξύ 338 σωματείων ανά την Ελληνική Επικράτεια.

Ακολουθεί η εισήγηση για απάντηση προς το υπ΄αριθμό 231/11.10.2012 έγγραφο του ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδ/σου, όπου εξηγούνται οι λόγοι της ιδρύσεως του Αθλητικού Ομίλου.


Το έτος 2015 ο πρόεδρος του ΑΟ Σταματίου κ. Μάνος Κόκκινος, εκτιμώντας τις αθλητικές ανάγκες της νεολαίας, πρότεινε στη Γ.Σ. τη λειτουργία τμήματος μπάσκετ, για να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε ένα ομαδικό άθλημα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το δυναμικό των πρώτων παιδιών που έκαναν εγγραφή στο τμήμα μπάσκετ του ΑΟ Σταματίου προέρχονταν από το συνοικιακό σωματείο του Αγίου Δημητρίου «Ζέφυρος», ένα αθλητικό σωματείο που δραστηριοποιήθηκε στην αθλητική κοινωνία της Ρόδου από τη δεκαετία του 1980 μέχρι το 2000 με πρόεδρο τη κ. Αμαλία Κόκκινου. Με την υπ’αριθμό 239/18-8-2016 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ. εγκρίθηκε η ένταξη του σωματείου στη δύναμη σωματείων μελών της Ε.Ο.Κ.
Σήμερα είναι αναγνωρισμένα και τα δύο τμήματα από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όπως φαίναται από το παρακάτω απόσπασμα:
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
Χορηγείται ειδική αθλητική αναγνώριση στο αθλητικό σωματείο με την επωνυμία  «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΡΟΔΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ και ΜΑΙΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ», με  έδρα την πόλη της Ρόδου και με αριθμό μητρώου ΧΑ96 για τα αθλήματα της  Καλαθοσφαίρισης και του Κλασσικού Αθλητισμού (στίβος).

Οι προπονήσεις στίβου γίνονται στο γήπεδο Καλλιπάτειρα, στο Καρακόνερο, και οι αθλητές/τριες του στίβου είναι ηλικίας από 10 ετών και άνω. Προπονητές του στίβου από το 2005 έως 2012 ήσαν οι κ.Ρακόπουλος Κώστας και Παπαγεωργίου Νίκος. Από το 2012 έως το 2015 ήσαν οι κ.Ρακόπουλος Κώστας, Κουρούνης Κώστας και Μαρίνα Από το 2015 μέχρι σήμερα προπονητές είναι οι: Εύη Επισκόπου, Λευτέρης Μπότσαρης, Κατερίνα Κάτρη. Την χρονιά 2018-2019 προστέθηκε η κ.Ριζοπούλου Μαρία ενώ την χρονιά 2019-20 αντικαταστάθηκε από τον κ.Βολονάκη Άγγελο.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΟ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ

 

1) Ο ΑΟ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΙΔΡΥΤΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΑ «ΣΤΑΜΑΤΕΙΑ»
Η διοίκηση του του Αθλητικού Ομίλου, θέλοντας να δώσει μια αγωνιστική ευκαιρία στους αθλητές της Δωδεκανήσου, στην εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που έπληξε και τον αθλητισμό, το 2013 διοργάνωσε Πανδωδεκαννησιακούς αγώνες στίβου στη μνήμη των ιδρυτών του Ιδρύματος Υποτροφιών Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου, οι οποίοι σημείωσαν τεράστια επιτυχία. Οι αγώνες αυτοί ονομάσθηκαν «ΣΤΑΜΑΤΕΙΑ» και γίνονται κάθε χρόνο την περίοδο της άνοιξης.
Το 2014 και το 2015 ο Αθλητικός Όμιλος διοργάνωσε εκ νέου Πανδωδεκαννησιακούς αγώνες στίβου στη μνήμη των ιδρυτών του Ιδρύματος Υποτροφιών Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Οι αγώνες αυτοί συνεχίστηκαν με επιτυχία μέχρι το 2018.

2 ) Ο ΑΟ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ

Ο Αθλητικός Όμιλος Ρόδου Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου συμμετέχει κάθε χρόνο,με μεγάλες διακρίσεις, στους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες στίβου, έναν σημαντικό αθλητικό θεσμό που ξεκίνησε το 1927.Οι συγκεκριμένοι αγώνες είναι καθιερωμένοι σε ετήσια βάση, διεξάγονται σε ένα από τα νησιά του Αιγαίου μας και στηρίζονται από την Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Αιγαίου, τις Περιφερειακές και Δημοτικές Αυτοδιοικήσεις και τέλος τον ΣΕΓΑΣ.

3) Ο ΑΟ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΛΛΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Το αθλητικό σωματείο Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου με πίστη στο αθλητικό ιδεώδες και στην κοινωνική προσφορά συνδιοργάνωσε μια γιορτή για τα ΑμεΑ του σωματείου Ζέφυρος.
Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012 αθλητική συνάντηση στο κλειστό του Βενετοκλείου, μεταξύ των ομάδων μπάσκετ ΑμεΑ ΖΕΦΥΡΟΣ και ομάδων Λυκείων της Ρόδου. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον ΔΟΠΑΡ, τα ΚΔΑΠ μεΑ, τον Α. Ο. Σταματίου, το αθλητικό σωματείο Ζέφυρος, , την ομάδα Φυσικής Αγωγής της Β/μιας Εκπαίδευσης Δωδ/σου και το γραφείο Σχολικού Συμβούλου Φυσικής Αγωγής Α/θμιας και Β/μιας Εκπαίδευσης Δωδ/σου. Τον συντονισμό του όλου προγράμματος έκανε η σχολική σύμβουλος Φυσικής Αγωγής κ.Αδαμαντία Φατσέα.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό από τον πρόεδρο του ΑΟ Σταματίου κ. Μάνο Κόκκινο και στη συνέχεια τα μέλη της διοίκησής του πρόσφεραν αθλητικά υποδήματα στα ΑμεΑ Ζέφυρος. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα με έντονο τον νεανικό παλμό από τις κερκίδες, οι οποίες είχαν γεμίσει από μαθητές των Λυκείων που συμμετείχαν στους αγώνες, ξεκίνησε το πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα κατά το οποίο η ομάδα ΑμεΑ Ζέφυρος, με προπονητή τον κ. Αποστόλη Στεφανή αντιμετώπισε το Λύκειο του Βενετοκλείου, με προπονήτρια την κ. Μαρία Μαδωνή, στο δεύτερο δεκάλεπτο το Λύκειο Αρχαγγέλου, που είχε συνοδό τη διευθύντρια του Λυκείου κ. Στέλλα Λαμπριανού, στο τρίτο δεκάλεπτο το Λύκειο Αφάντου, με προπονητή τον κ. Βενέτιο Θωμίδη και στο τελευταίο δεκάλεπτο το Λύκειο της Καπνοβιομηχανίας με προπονητή τον κ. Φύλη Ξυπολιτά. Στο τέλος κάθε δεκάλεπτου, από το σωματείο Ζέφυρος προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα στους μαθητές των Λυκείων που συμμετείχαν στους αγώνες. Το ζεστό χειροκρότημα των μαθητών εισέπραξαν τα παιδιά των ΚΔΑΠ μεΑ , τα οποία στο μέσο των αγώνων εκτέλεσαν χορογραφία και τραγούδησαν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Συγκινητική ήταν επίσης και η προσφορά δώρων από μαθήτριες του Λυκείου Αφάντου προς τα ΑμεΑ Ζέφυρος, καθώς και οι μουσικοχορευτικές φιγούρες που παρουσίασαν τέσσερα καλλίγραμμα κορίτσια από το Λύκειο Αφάντου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Περιφερειακή Σύμβουλος , Υπεύθυνη για θέματα Αθλητισμού κ. Ανδριάνα Μπαφίτη , η Αντιδήμαρχος για θέματα Πρόνοιας του Δήμου Ρόδου κ. Λίτσα Κρεμαστινού-Ροδίτη και τα μέλη του Δ.Σ. του Α.Ο. ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ. Το αγωνιστικό μέρος υποστηρίχτηκε από τον Σύνδεσμο Κριτών Ρόδου με τον πρόεδρο κ Γ. Κατσικανταή και την κ. Διακίδου. Την ιατρική κάλυψη παρείχαν οι Σαμαρείτες του ΕΕΣ καθώς και ο ιατρός κ. Σάββας Καλαθενός. Την μικροφωνική κάλυψη καθώς και την μουσική επιμελήθηκε το Ράδιο 1, οι δε φωτογραφίες της εκδήλωσης τραβήχτηκαν από τον μαθητή του Βενετοκλείου Νικόλα Μπάμπη.
Η εκδήλωση ήταν μια γιορτή νεολαίας και αθλητισμού με μήνυμα το «συμμετέχω και προσφέρω» . Είναι φανερό πως παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση, υπάρχουν ακόμα θεσμοί και φορείς που διαθέτουν ευαισθησίες και που δεν έχουν απωλέσει τις αξίες, όπως της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης, οι Λυκειάρχες, οι προπονητές, οι αθλητές-παίκτες αλλά και οι μαθητές-θεατές, με την συνδρομή τους έδωσαν τη δυνατότητα στα ΑμεΑ να αγωνισθούν ισότιμα στο παρκέ και να απολαύσουν το ζεστό χειροκρότημα από τις κερκίδες. Οι αθλητές ΑμεΑ Ζέφυρος προέρχονται από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία του Δήμου Ρόδου. Τα ΚΔΑΠ μεΑ πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν γιατί όπως φάνηκε στη διοργάνωση αυτή, ενδυναμώνουν τα παιδιά που τα παρακολουθούν, τόσο σε κοινωνικές δεξιότητες όσο και σε αθλητικές ικανότητες.

Ο ΑΟ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΛΛΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
O Αθλητικός Όμιλος Σταματίου συμμετέχει δυναμικά στη δράση “η Ρόδος για τη ζωή”. Αθλητές και αθλήτριες από το στίβο και το μπάσκετ δίνουν το “παρών” με ενθουσιασμό σε αυτή την εκδήλωση που τη χαρακτηρίζει η έμπρακτη αλληλεγγύη, η ανιδιοτελής προσφορά, ο αγνός εθελοντισμός και η χαρά της συμμετοχής.!!!

 

Ο ΣΕΓΑΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΟ Σ.Ε.Φ.
Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, έγινε η τελετή βράβευσης με την παρουσία πολλών σημαντικών προσώπων του ελληνικού στίβου.
Ήταν μια εκδήλωση του ΣΕΓΑΣ αφιερωμένη στους αθλητές και τις αθλήτριες που διακρίθηκαν μέσα στο 2015, καθώς και στους παράγοντες από όλη τη χώρα που με το έργο τους έχουν συμβάλει στην πορεία του ελληνικού στίβου.Μεταξύ αυτών και ο κ. Μάνος Κόκκινος, ως σημαντικός παράγοντας του κλασικού αθλητισμού, σε μια πορεία προσφοράς και στήριξής του από τη θέση του ως Νομάρχης Κέρκυρας,ως Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων, ως Δήμαρχος Ρόδου και τώρα ως πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Σταματίου.

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 2019

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου με την επωνυμία: «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΡΟΔΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΙ ΜΑΙΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ» συγκροτήθηκε ομόφωνα σε σώμα με την ακόλουθη σύνθεση:

  • Μάνος Κόκκινος – Πρόεδρος
  • Πασχάλης Γκογκίδης – Αντιπρόεδρος
  • Ελένη Κορναροπούλου-Κοκκίνου – Γενικός Γραμματέας
  • Αντώνιος Παπαγεωργίου – Ταμίας
  • Γιώργος Ρακόπουλος – Έφορος Αθλοπαιδιών
  • Βασίλειος Ζήκας – Έφορος Υποδομής
  • Καίτη Κυπραίου—Σύμβουλος Γενικών Καθηκόντων Στίβου
  • Χατζηαλεξίου Σταύρος– Σύμβουλος Γενικών Καθηκόντων Μπάσκετ
  • Δανιήλ Συρόπουλος – Έφορος Υλικού

Τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Ομίλου Σταματίου αποφάσισαν ότι από 1 Ιανουαρίου 2019 έως και 31 Δεκεμβρίου 2020 για τις οικονομικές συναλλαγές θα υπογράφει ο κ. Μάνος Κόκκινος και για τις ταμειακές διεκπεραιώσεις θα είναι υπεύθυνος ο κ. Παπαγεωργίου Αντώνης.