Τεχνολογικής Καινοτομίας & Ρομποτικής

Είναι γεγονός ότι η εποχή της πανδημίας επιτάχυνε τις αλλαγές στο χώρο της εργασίας, της εκπαίδευσης, της επικοινωνίας και της προσωπικής ζωής των ανθρώπων. Στη μετά Covid εποχή οι πολίτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πολλές ανατροπές στην καθημερινότητά τους.

Το Ίδρυμα Σταματίου στα πλαίσια δράσεων που αφορούν τη νεολαία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θεωρούνται απαραίτητες για την ομαλή και ισορροπημένη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή οργανώνει εργαστήριο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ.

Το εργαστήριο σκοπό έχει την εξοικείωση των νέων με ψηφιακές τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους στην καθημερινότητα,  μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, ρομποτικά κιτ, τρισδιάστατη εκτύπωση, διαγωνισμούς και άλλα. Στόχος είναι η προετοιμασία τους για τον κόσμο της καινοτομίας, της υψηλής τεχνολογίας, των επιστημών και των επαγγελμάτων που θα δημιουργήσουν. Η συμμετοχή των εκπαιδευομένων σε διαγωνισμούς προγραμματισμού, επιχειρηματικότητας, design jam, hackathon, και διεθνείς ομίλους όπως το coder dojo, αποτελεί έναν από τους στόχους του εργααστηρίου που είναι η εξωστρέφεια και το άνοιγμα στην παγκόσμια κοινότητα νέων με παρεμφερή ενδιαφέροντα και νέες δεξιότητες.

Ο κύκλος μαθημάτων που έχει σχεδιαστεί, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των θεωρητικών γνώσεων που παρέχει το σχολείο, με τις πρακτικές εφαρμογές που τα παιδιά συναντούν καθημερινά γύρω τους. Η σύνδεση αυτή επιτυγχάνεται με τη χαρά της ανακάλυψης και της δημιουργικότητας,  μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων με προγραμματισμό, κατασκευές, 3d printing και αυτοματισμούς, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων.

Το εργαστήριο, διάρκειας μιάμιση ώρας, απευθύνεται σε παιδιά 12 έως 16 ετών, χωρίς απαραίτητα προηγούμενη εμπειρία και παρέχεται δωρεάν.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία:

  • Να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των προηγμένων τεχνολογιών, με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.
  • Να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό,
  • Να μάθουν να σχεδιάζουν τρισδιάστατα αντικείμενα
  • Να  εκτυπώνουν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή (3d printer)
  • Να εξοικειωθούν με τεχνολογίες όπως το AI, AR, VR και IoT
  • Να έρθουν σε επαφή με τη ρομποτική, χρησιμοποιώντας ρομποτικά κιτ όπως το Arduino
  • Να λύνουν προβλήματα της καθημερινής ζωής  και να προβάλλουν τη λύση τους με την κατασκευή πρωτοτύπου
  • Να εργάζονται ομαδικά
  • Να προωθούν το καινοτόμο προϊόν τους (κατασκευή, υπηρεσία ή εφαρμογή) με τη συμμετοχή τους σε εκθέσεις ή διαγωνισμούς.

Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε οτι η τεχνολογία και η ρομποτική δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Χρησιμοποιούνται σαν το μέσον που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα εξάψει την φαντασία των παιδιών. Αυτά με τη σειρά τους, μέσα από φανταστικά θεματικά σενάρια και μέσα από τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε ομάδες έρευνας και ανάπτυξης όπως καταιγισμός ιδεών, οργάνωση έργου, παρουσιάσεις κ.α. σχεδιάζουν, χτίζουν και προγραμματίζουν το δικό τους καινοτόμο έργο.

Στιγμιότυπα από το Εργαστήριο Τεχνολογικής Καινοτομίας και Ρομποτικής για την προετοιμασία του 6ου Πανελλήνιου  Διαγωνισμού ΕΛΛΑΚ